
Kokosovo ulje? Jaja? Bezglutenski proizvodi? Vitamini? Sve navedeno spominje se u kontekstu faktora koji pomažu smanjenju rizika od srčanih oboljenja, a izvješće objavljeno u Journal of the American College of Cardiology konačno raščišćava što je trenutno u modi, a što doista djeluje.
Tako neke od njihovih preporuka uopće ne iznenađuju; voće, povrće, cjelovite žitarice, riba i mliječni proizvodi s niskim udjelom masti.
>>> Osobnost se tijekom života mijenja više nego što mislimo
U izvještaju se dotiču i popularnog kokosovog ulja, napominjući kako ga se zbog kaloričnosti treba umjereno konzumirati, a što se antioksidanata tiče, oni se mogu dobiti iz voća, pogotovo bobičastog.
Orašasti proizvodi dobri su za srce, no u malim porcijama. Cijeđeni sokovi također se ne preporučuju toliko koliko konzumiranje cijelih voćki i povrća.
Što se zaluđenosti bezglutenskom prehranom tiče, napominje se kako ona može koristiti oboljelima od celijaklije ili osjetljivima na gluten, no nije nužna za ostale.
‘Prehrana u cjelini najviše utječe na zdravstvene rizike. Ako i ograničite unos prerađenog mesa, ali ne jedete preporučene količine povrća, i konzumirate previše slatkog, niste si mnogo pomogli‘ poručili su u izvješću.