Tjedan talijanske kuhinje manifestacija je koja se već devetu godinu za redom održava tijekom mjeseca studenog u cijelom svijetu, s ciljem predstavljanja i promicanja bogate kulinarske i gastronomske tradicije kao važnog konteksta talijanskog suvremenog identiteta i kulture.
Tema ovogodišnje manifestacije stavlja poseban fokus na mediteranski, dijetalni način prehrane te duboko ukorijenjenu, tradicionalnu kuhinju, kao garanciju ljudskog zdravlja, uravnoteženog životnog stila i sveukupne dobrobiti. Znanstveno je potvrđeno kako prehrana zasnovana na mediteranskom načinu pripreme hrane prevenira čitav niz tzv. metaboličkih sindroma i bolesti; dijabetes, pretilost, kardio-vaskularna i tumorska oboljenja, itd.
Nadalje, kuhinja temeljena na upotrebi sezonskih namirnica i lokalnih proizvoda doprinosi modelu bio-raznolikosti, održivosti i samodostatnosti zdrave i nutricionistički prepoznate umjetnosti pripremanja hrane.
Nizom priogodnih događanja i u Hrvatskoj će se u tjednu od 18. do 22. studenoga obilježiti Tjedan talijanske kuhinje u svijetu.
Talijanski institut za vanjsku trgovinu u Zagrebu (ICE Agencija) u suradnji s Veleposlanstvom Italije u Republici Hrvatskoj organizira 20. studenog u Kulinarskom institutu KULIN u Sisku prigodni formativni program.
Šef Paco Zanobini iz Talijanske kulinarske škole ALMA održat će Master Class, na kojem planira pripremiti dva tipična jela talijanske kuhinje:
- Zeleni ravioli s nadjevom od bundeve, kremom od artičoke, uljem inćuna i maslinama
- Rižoto sa šafranom, peršinom, limunom
Nakon Master Classa održat će se natjecanje mladih hrvatskih kuhara, koji će pripremati navedena jela te pokušati izboriti nagradni kulinarski tečaj u talijanskoj školi ALMA.
Paolo Trichilo, Veleposlanik Italije u Republici Hrvatskoj, pozdravit će domaćine, nazočne uglednike, natjecatelje i goste na otvorenju manifestacije u Sisku, od 10.30 sati, 20. studenoga 2024.