Najprestižniji festival mediteranske kuhinje u Hrvatskoj, Taste the Mediterranean (TTM), od 4. do 8. listopada i ove će godine u Splitu, u svom 11. izdanju, okupiti više od 30 vrhunskih gostujućih i domaćih chefova nagrađenihh Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau tokama i drugim važnim kulinarskim priznanjima. Tijekom četiri dana trajanja Festivala, jedinstvenu ponudu večera od kojih će neke, zajedno s chefovima domaćinima, pripremati renomirani chefovi iz cijelog svijeta, posjetitelji će moći kušati u čak 13 splitskih restorana: Artičok, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Kadena, Martinis Marchi, Méditerranée-Hotel Ambasador, Noštromo, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Zoi, Zora bila i Zrno Soli.
Sudionici Festivala tradicionalno će se na otvorenju okupiti u gradskoj Ribarnici na večeri koju priprema legendarni chef Zlatko Marinović - Noštromo, a uz njegove dalmatinske delicije i najbolje sireve President posebno će biti predstavljene i nagrađivane etikete vina Belje i Festigia. Uz redovan program, Taste the Mediterranean i ove godine odlazi korak dalje i u Split dovodi posebnu gošću, Kolumbijku s prestižnom titulom najbolje chefice svijeta, Leonor Espinosu. Najboljom na svijetu prošle godine proglasio ju je renomirani izbor 50 World‘s Best Restaurants, a chefica Espinosa će u četvrtak 5. listopada pripremati ekskluzivnu večeru u očaravajućem ambijentu Heritage Hotela Martinis Marchi, na otoku Šolti. Na večeri će predstaviti kulinarsko umijeće kojim je osvojila tu najprestižniju kulinarsku titulu, a ljubitelji visoke gastronomije imat će jedinstvenu priliku da u srcu Dalmacije uživaju u specijalitetima njezinog restorana Leo iz Bogote, koji se također nalazi na listi najboljih restorana svijeta.– Kolumbija je zemlja gost ovogodišnjeg Festivala, a okusi i mirisi najbolji su način da osjetite neku zemlju, čak i kada u njoj niste bili. Mediteran i Kolumbiju spaja puno sličnih namirnica, a neke nama egzotične predstavit će chefica Leonor Espinosa. Prošle godine ona je gostovala na konferenciji i večeri Redefining Success u Zagrebu i drago nam je da se vraća u našu zemlju te da ćemo imati priliku kušati njezina jela. Veseli nas da na Festival i ove godine dolaze vrhunski chefovi iz francuske udruge Gourmediterranee, čije će kulinarske zvijezde Lionel Levy i chef Frédéric Charlet u službenom hotelu festivala, Ambasadoru, pripremati ekskluzivnu večeru Okusi Provanse, praćenu fantastičnim francuskim vinima. Upravo razmjena i dijeljenje dobrih ideja, različitih iskustva i znanja, uz očuvanje mediteranske kulturne baštine – ciljevi su ovog Festivala – rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Taste the Mediterraneana.
Na današnjoj konferenciji za novinare otkrivena je i lokacija večere iznenađenja u izvedbi chefa domaćina Marka Đuraševića i gostujućeg japansko-francuskog chefa Ippeija Uemure. Večera će se održati u privatnom prostoru, raskošnom salonu barokne Palače Cindro izgrađene u 17. stoljeću, a njezin će salon za tu prigodu biti pretvoren u otmjeni restoran. Kako i dolikuje ambijentu, jela će pratiti pjenušava vina koja dolaze s Plešivičkog vinogorja iz Zagrebačke županije.
Bogat dnevni program festivala uključuje 10 masterclass radionica za učenike ugostiteljskih škola te za profesionalce koje će gostujući chefovi održati u ugostiteljskoj školi Oliva Allegra. Među ‘učiteljima‘ su slastičarka Talia Richard-Carvajal iz renomirane danske pekarnice Hart Bageri, talijanski maestro pizzaiolo Massimo Quaglia te austrijski chef hrvatskih korijena Paul Ivić iz restorana TIAN (1 Michelin*), virtuoz vegetarijanske kuhinje. Na Festivalu će se natjecati i mladi kuhari koji se tek bore za svoje pozicije u svijetu gastronomije, a najbolje u pripremi zadanih jela nagradit će tvrtka Tommy, premium partner Festivala. U suradnji s HGK Županijskom komorom Split održat će se i tri panel rasprave o budućnosti i izazovima održivog turizma i gastronomije, te ulozi žena u ‘muškim‘ kuhinjama, u kojima će sudjelovati stručnjaci iz svijeta gastronomije i ugostiteljstva.
– Drago mi je što ovaj festival otvara mogućnost suradnje i edukacije našim poduzetnicima i članicama HGK, da doznaju kako mogu bolje, efikasnije i jeftinije poslovati na tragu održivog razvoja – rekao je Joze Tomaš, predsjednik HGK Županijske komore Split.
Pažnju struke i ugostiteljskog sektora posebno zaokuplja ekskluzivni vinski masterclass ”BAROLO & BARBARESCO ACADEMY WORLD EDITION 2023 – Od grožđa Nebbiolo i sličnih sorti”. Vodit će ga poznati talijanski sommelier Sandro Minella, pa će njegovi hrvatski kolege imati priliku o ovoj sorti učiti od jednog od najvećih stručnjaka.
– Želim čestitati svim našim ugostiteljima koji sudjeluju u ovoj manifestaciji i dio su ovog izvrsnog programa, u kojem će sudjelovati vrhunski chefovi iz cijelog svijeta, i koji će u svijet sa sobom ponijeti dio Splita – izjavila je Antonija Eremut Erceg, pročelnica službe za razvoj grada Splita.
Festival Taste the Mediterranean uvod je u Mjesec gastronomije što ga je TZ Split pokrenula s ciljem da obogati turističku ponudu u produžetku sezone, a održava se već drugu godinu za redom.
– Kroz čitav niz različitih aktivnosti u mjesecu gastronomije, okupit ćemo sve zaljubljenike uz dobru spizu, vino, pivo i slatko, nudeći nezaboravan doživljaj mediteranske kulinarske scene u srcu Dalmacije. Njegovanje te mediteranske kuhinje prava je poruka održivosti, koju će pronositi naše Štorije o‘ spize, kao i festival Taste the Mediterranean – rekla je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split.
Festival Taste the Mediterranean održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Sporta RH, HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i TZ grada Splita.